Luk

Avanceret søgning 

Aktuel søgning

Område
Sæson
Produktlinje

Annuller

Allium: mål for alles blikke!

Allium: mål for alles blikke i grønne områder!

Allium er en planteart (Alliaceae), der på verdensplan tæller over 800 sorter. De stammer hovedsagligt fra tempererede egne på den nordlige halvkugle - med få undtagelser, såsom Chile og det tropiske Afrika. De er ikke blot kendetegnet ved deres meget elegante blomster, som forskønner enhver have eller park, men også ved at de giver os meget vigtige ingredienser til måltiderne. Man behøver bare tænke på løg, hvidløg, porrer og purløg.

Det dufter af et eller andet…

Allium er det latinske navn for hvidløg.. Linné navngav arten Allium i 1753. Alle arter har to ting til fælles: det er planter med permanente løg (højden varierer mellem 10 og 150 cm), som alle har den meget let genkendelig duft af løg og hvidløg. Duften dannes ved en kemisk reaktion i planten, som skaber duften og den meget specielle smag.

 

Prydløg!

Kategorien Allium er særligt velegnet til brug i haver og parker, og bliver overordnet set betegnet med ordet "prydløg". Duft og smag er ikke vigtige karakteregenskaber for prydløget, da det er blomstringen og udbredelsen, der motiverer til brugen af disse løg. Det er grundlæggende arter med lange stilke uden blade.

Prydløg egner sig overordentligt godt til indpasning i de meste forskelligartede blomstringsprojekter eller andre former for brug. Hos Verver Export bliver denne planteart primært brugt til koncepterne Tram Robuste og Tram Vivas, hvor Allium både har funktion og dekorativ værdi mellem andre permanente planter. Men også i overdådigt blomstrende forår kan bede omfatte Allium, som har den tidligste blomstring. Nedenfor finder du nogle oplysninger til inspiration:

1. Blomstring over flere år/udbredelse

Stort set alle Allium er flerårige planter (bemærk: der er undtagelser!), og dermed kan man bruge dem til kanter ved permanente planter eller blandt buske, og de kommer igen i flere år. Efter nogle år mister de fleste Allium-løg deres voksekraft, og blomsterne bliver mindre og mindre, indtil planten ikke vokser længere. Der er dog en række Allium-arter, der, når først de er sat på rette sted, forvilder sig. Et godt eksempel på det er Allium ursinum.

2. Kombination af løgplanter

Det er netop takket være dens store og stærke stilke og dens blomster, som rækker op over resten af beplantningen, at Allium aldrig går uopdaget hen. Blomstringsperioden, som sker efter andre løgplanter sætter blomst, er netop i starten af vækstsæsonen for permanente planter, og dermed også interessant til sammensætninger med andre permanente planter. Derimod er farvevariationen begrænset: hvid, lilla og violet. Eksempler er: Allium aflatunense ”Purple Sensation”, Allium nigrum og Allium giganteum.

3. Strukturplanter

Det er muligt at bruge en række prydløg som strukturplanter til kanter i tidlige somre. Med deres meget overraskende vækst/form, og det faktum, at Allium er en plante, der blomstrer meget længe, samt at hver lille blomst i skærmen blomster separat, giver de ægte fryd for øjet. Blomsten, som efter hver blomstring danner frø, bevarer i de fleste tilfælde sin vidunderlige blomsterform og dekorative værdi helt indtil efteråret. Hér kan man skelne mellem sorterne: Allium schubertii, Allium atropurpureum, Allium christophii og Allium ”Forelock”.

4. Small is beautiful

Dem, der mener, at alle prydløg er kendetegnet ved store og majestætiske stilke, tager grundigt fejl. Der er faktisk et stort antal sorter med små blomster fortrinligt egnet til at blive integreret i kanter ved permanente planter, men også til kummer og potter. Denne kategori har iøvrigt en af de største farvevariationer! Hér bør flg. sorter nævnes: Allium ”Graceful”, Allium caeruleum (mindre vedvarende), Allium triquetum og Allium moly.

5. Meget tiltrækkende for insekter

Prydløgene gør ikke kun en gruppe glad... Faktisk er det ikke kun beundredende personer i dine grønne områder, som du gør glade. Insekterne frydes også over tilstedeværelsen af Allium i dine bede. Prydløgene vil hyppigt blive besøgt af bier og andre flyvende insekter.

Kort sagt, og som du nok kan se, er der tilstrækkelig med grunde til at integrere disse prydløg i dine beplantningsprojekter, men også til at bruge dem som elegant tilføjelse til dine bede med permanente planter eller buske. Allium skal sættes om efteråret.