Luk

Avanceret søgning 

Aktuel søgning

Område
Sæson
Produktlinje

Annuller

Narcissen: pålidelig partner til grønne områder!

Narcissus pålidelig 

I det enorme udvalg af blomsterløg med forårsblomstring er narcissen det mest pålidelige til anvendelse i grønne områder. Mellem buske og små træer langs med vejen eller under græsplæne, men også i rækkebede med flerårige planter - narcissen giver et charmerende præg om foråret i mange år frem.

  

Historien om ”Narcissus”

Navnet narcisse stammer fra det latinske Narcissus, en person fra den græske mytologi. Historien fortæller, at den unge jæger Narcissus blev forelsket i sit eget spejlbillede i vandet (for han kunne ikke gengælde andre menneskers kærlighed). Eftersom han kun kunne tænke på sig selv, endte Narcissus med at gå til og dø. Ifølge myten var det eneste, der blev tilbage af ham, en blomst: gul og omgivet af små hvide blade. Denne blomst er naturligvis narcissen.

De fleste narcisse-sorter stammer fra Middelhavsområdet, især Spanien og Portugal. Dér stammer også trompetnarcisserne (Narcissus pseudonarcissus) fra, "forfaderen" til narcissen med gul trompet, som man ser i grønne områder. Først i det 17- århundrede fik man tanken om at dyrke narcisser, som indtil da kun voksede i naturen.

Der findes omkring 27 narcisse-arter, som er blevet krydset så meget i løbet af århundrederne, at der nu er næsten 25.000 registrerede sorter. Og der kommer nye til hvert år. For at få lidt orden i dette virvar, er narcisserne fordelt i 13 grupper ud fra blomsternes karakteristika. Man skal derfor vide, om der en stor eller lille krone ("trompet" eller "skål"), om der er dobbeltblomster, kronblade der bøjer bagud eller flere af disse egenskaber sammen. Nogle narcisser har kun én blomst på stilken, andre har tre eller flere pr. stilk. Der er høje former og dværgforme, nogle er behageligt parfumerede, andre slet ikke. De fleste narcisser produceres i England og Nederlandene.

Naturligt design med narcisser

Selvom narcisser har været mindre populære i en årrække pga. deres relativt begrænsede farver og former, så ser vi p.t. en stigende interesse i udvalget, som nu er meget større. Kataloget fra Verver Export, som er specialister i grønne områder, tilbyder over 100 forskellige sorter at vælge mellem!

Narcisser kan integreres perfekt i forskellige beplantningsplaner af flere årsager:

1.       Flerårig blomstring/forvildning

Narcisserne kommer tilbage i flere år (og nogle forsvinder aldrig...), og derfor er planteindsatsen unik. Man kan plante med maskine under plæne eller manuelt mellem flerårige planter og buske.

2.       Ingen vedligeholdelse

Narcisserne kræver ingen specifik vedligeholdelse i form af beskæring eller gødning, hvilket gør dem meget lidt vedligeholdelseskrævende. Hvis de bliver plantet under plæne/græs, er det tilstrækkeligt at vente på, løvet bliver brunt, hvorefter du kan slå beplantning efter slåningsskemaet til det pågældende areal.

3.       Diversitet

Det enorme udvalg har stor forskellighed i højde, blomstringsperiode og farvekombinationer.  Der er en narcisse til enhver smag!

4.       Historik

I betragtning af narcissens lange historie, så er det værd at bemærke, at en del ældre, vilde sorter er en del af Verver Exports sortiment. De er interessante at bruge, hvis man har et historisk beplantningsskema.

5.       Beholder og kar

Narcisserne egner sig også ekstremt godt til beplantninger i kummer og kar i grønne områder, fordi de er meget hårdføre! Af den grund bliver visse små og kønne narcisser også brugt i specialblandinger til kummer m.m. (The Happies) fra Verver Export.

I alle tilfælde bibringer narcisserne farve og munterhed til grønne arealer. Et taknemligt og pålideligt blomsterløg til dine grønne områder og beboerne i din kommune.

Interessant detalje…

Navnet Påskeblomst, som man sommetider bruger om narcissen, er reelt kun relevant for narcisserne med stor gul skål eller trompet. De sorter stammer primært fra Storbritannien og hedder dér "daffodils" (Jonquilla). Betegnelsen passer dermed slet ikke til det nye, store og meget forskelligartede sortiment, som du finder i det nye efterårskatalog.