Luk

Avanceret søgning 

Aktuel søgning

Område
Sæson
Produktlinje

Annuller

Krokus - multifunktionel og en magnet til bier!

Krokus: multifunktionel!

Krokus er symbol på foråret, en ny begyndelse, munterhed og ungdom. Sammen med vintergækken (Galanthus) og vinterakoniten (erantis) er krokus den første blomst, der farvegiver foråret.

Det bliver mere og mere interessant at bruge krokusser i grønne områder. De giver ikke kun forbipasserende en rigtig følelse af forår, men de er også den første kilde til pollen, som bierne kan finde i naturen.

  

Krokusser kan kombineres med andre planter i flerårige staudebede, så der kommer farve allerede i begyndelsen af sæsonen; med den specielle plantemaskine fra Verver Export kan de plantes under græsplæne i kanter og på grønne arealer eller på åbne steder i udkanten af skoven, i blomsterenge og i parker som forvildningsplanter.

En magnet til bier!

Perioden fra oktober til begyndelsen af november er tiden til at sætte løg. som kommer bierne til gode. Krokusser har allerede pollen til at bestøvningsinsekter i begyndelsen af året. I vores stadigt varmere klima er de derfor vigtigere end nogensinde for bier og humlebier, som kommer ud af deres dvaletilstand tidligere og tidligere.

Krokusser besøges ofte af humlebier, honningbier og andre bier. I varme vintre forlader humlebidronningerne bikuben allerede meget tidligt for at søge efter den pollen, de har brug for, til udviklingen af deres reproduktionsceller. Honningbier, der kommer lige så tidligt ud af deres vinteroverlevelsesklynge, søger pollen, så deres dronning kan lægge æg, og for at kolonien kan blive forsynet med de nødvendige proteiner. I februar er der næsten intet, som blomstrer endnu, men heldigvis er krokussen en fremragende leverandør af pollen.

Forvildning/naturalisering

Krokussen giver normalt flerårig blomstring og formerer sig også i mange tilfælde. Plant den et solrigt sted for at få den bedste forvildningseffekt. Forvildning finder hovedsageligt sted dér, hvor græsset ikke klippes før om sommeren. Forvildning i blomsterenge er derfor ideelt. Du kan lave smukke sammensætninger med blomsterløg og frø. Verver Export-rådgiveren i dit område hjælper dig med at træffe det rigtige valg.

I efteråret vokser løgknopper/-skud ud, også kaldet stængelknolde, oven på den storblomstrende krokus' løg. Om foråret kommer nye krokusser frem. Det første år får de deres energi fra moderløget. De udvikler da allerede rødder. Ved hjælp af birødderne trækkes de nye små løg ned i jorden om sommeren til samme dybde som det gamle løg. Skær aldrig bladene af, ellers blomstrer de ikke det følgende år.

Botaniske krokusser formerer sig ved hjælp af nye løg og kimplanter. Frøene ses først lige over jorden, men modnes langsomt. Det er først i juni, at frøene er modne og vokser sig lidt højere over græsset. Forplantning af krokusser med frøplanter er derfor kun mulig, hvis græsplænen ikke bliver slået før midt på sommeren. Det tager 3-5 år for en ny krokus at udvikle sig fra frø, så det er en langvarig proces.

Botaniske krokusser og store krokusser med store blomster

I gruppen af forårblomstrende krokusser kan vi skelne mellem botaniske sorter og dem med store blomster. Botaniske krokusser har mindre blomster og blomstrer allerede i begyndelsen af februar, hvorimod storblomstrende krokusser blomstrer senere.

Krokussen har parfumerede blomster i levende farver som hvid, gul og alle nuancer af blå-lilla. En række sorter og arter har let stribede blomster. De tragtformede blomster sidder på korte stængler. De har seks identiske blomsterblade placeret i to cirkler. Bladene er lange, smalle, urteagtige med en let og lancetformet midterbladribbe. Løvet ses før eller på samme tid som blomsten. Spurve og solsorte har en forkærlighed for gule krokusser.

Navnet krokus stammer fra det græske og arabiske ord, som betyder safran, en henvisning til Crocus Sativus, hvorfra safrankrydderiet udvindes.